De Buik heeft een selectie voor je gemaakt met de beste zuurdesembroden in Amsterdam. Hier vind je de beste microbakkers, kersverse desembakkers, zuurdesemkunstenaars en enkele beroemde bakkers die zelfs TIkTok halen met hun stevige broden (en patisserie en viennoiserie).
Lees hieronder verder zodat je straks weet op welke plekken je terecht kunt voor de allerlekkerste gefermenteerde broden.
Van amateurs naar pro's: de Amsterdamse zuurdesem revolutie
Amsterdam is al een tijdje in de ban van zuurdesembrood. Van die broden met een knapperige korst, grote ‘oren’ en zurig kruim. Het blijft bijzonder hoe hemels de combinatie van een beetje water, bloem en zout kan zijn. De lockdown was pakte gunstig uit voor de desemcultuur in Amsterdam, want veel horecabakkers zijn nu ook voor particulieren gaan bakken. En veel particulieren zijn professioneel gaan bakken. Reden genoeg voor een lijst waar je de mooiste gefermenteerde broden van de stad kunt scoren. Want zeg nou zelf, wat is een lekkerder dan een dikke plak vers gebakken desembrood met een dubbele portie roomboter.
Fort9

Waarschijnlijk de favoriet van half Amsterdam. Na een succesvolle crowdfunding is deze levendige bakkerij in de Baarsjes uitgegroeid tot dé hotspot voor broodliefhebbers uit de hele stad. Het desem boerenbrood is verslavend en met een luttele 1,2 kilo schoon aan de haak allesbehalve vederlicht. Maar eenmaal begonnen met eten kun je echter niet meer stoppen. Oppassen voor de rijen die vooral voor de croissants staan.
Jan Evertsenstraat 31 (West)
Bakkerij Ulmus

Op steenworp afstand, in de Cabralstraat, staat vaak een rij die minstens zo lang is als bij Fort9. Het is lastig kiezen voor de mensen in West, want ook het brood van Bakkerij Ulmus is fijn. Onze voorkeur gaat uit naar de traditionele ‘City’, maar de overige varianten zijn zeker het proberen waard.
Cabralstraat 7 (West)
Kometen Brood Café
De voormalige bakkerij in Tuindorp was niet groter dan een kleine studentenkamer. Oftewel passen en meten, want de corona-hobby van bakker Lard ging al snel als een komeet. Inmiddels heeft hij zijn bestaan als merkstrateeg definitief achter zich gelaten en zijn de desembakkerij en herkenbare gele tegels verhuisd naar een minder krappe locatie aan de Korte Papaverweg 17 (daar bij de Klaproos en Corner Store). Ook hier kun je nog steeds terecht voor de wekelijkse voorraad desem, maar ook gewoon ter plekke koffie met een croissantje of een stevig belegde boterham verorberen.
Korte Papaverweg 17 (Noord)
Stadsbakkerij As

Bakker Eef van Stadsbakkerij As wordt door Paroolrecensent Mara Grimm omschreven als de Godfather van de Amsterdamse restaurant bakkers. Niet voor niets. Hier vind je een luchtig desem met een klein zuurtje en een robuuste korst. One of a kind. Restaurant As is inmiddels gesloten, maar de oven van Stadsbakkerij As in Oost (in VRR) loeit als nooit tevoren.
Broodbakkerij Ex
Nog een bakkerij in Noord. Rustieke broden met zo’n groot krokant oor (de opstaande rand). Toch het lekkerste gedeelte. Licht verbrand is hier precies goed. En probeer zeker ook de krentenbollen. Ex is overigens ook een geschikte locatie voor workshops. Voor je het weet ben je je eigen desemstarter dagelijks aan het voeren.
Waddenweg 10 (Noord)
Gebroeders Niemijer
Mag natuurlijk niet ontbreken in de lijst. Na het lezen van ‘Een boek over Brood’ van Broer Issa hebben veel thuisbakkers het eindeloze kneden in de ban gedaan. Voor wie desem sowieso liever overlaat aan de pro’s, moet zeker de winkel op de Nieuwedijk bezoeken. En neem voor de zekerheid ook een paar croissants mee. Schattig klein en waarschijnlijk de beste van Amsterdam.
Nieuwendijk 35 (Centrum)
Bakkerij Wolf
Een stijlvolle zaak in Wolvenstraat in de 9-straatjes. Dit is zeker geen tourist trap, bij Wolf bakken ze kwaliteitsbrood. Naast de bakkerij zit sinds kort ook café Wolf. Een goed excuus om een direct even de viennoiserie en patisserie te proeven met een goede espresso.
Wolvenstraat 22 (Centrum)
Rise Bakery
Op de Albert Cuyp mag een goede desembakker natuurlijk niet ontbreken. Verstopt achter de kramen, in een fysieke winkel, vind je hier Rise Bakery. Veel verschillende varianten, met spelt tot rogge en allemaal het proberen waard. Ga wel vroeg, want deze wil je vers.
Albert Cuypstraat 208H (de Pijp)
Café Modern
Meer restaurant dan bakker, maar dit instituut krijgt toch een plekje in de lijst. Hun zelfgebakken brood is wat donkerder en steviger van structuur. En gewoon te koop voor particulieren.
Levain et Le Vin
Eigenares Florence bakt op basis van een starter die ze heeft verdiend met haar stage in Frankrijk. Een plaatje van een brood, maar laat deze niet te lang liggen. Naast een bakkerij ook een winkel voor die andere trend in Amsterdam: Vin Nature.
Selma’s
Deze Nordic Bakery op de Jan van Galenstraat bakt lichte desembroden. De korst is knapperig en de kruim luchtiger dan je gewend bent. Scoor hier ook zeker de homemade Buns even.
Jan van Galenstraat 70h (West)
Wils Bakery Café
Gelauwerde relatieve nieuwkomer van sterrenchef Joris Bijdendijk (Rijks* & Wils*). Een moderne bistro voor de stevige Franse lunch, maar het brood van bakker Maxim kun je hier ook gewoon los kopen. De 'bakery' heeft dezelfde ingang als het Restaurant Wils, aan de stadionzijde van het PON-gebouw.
Mater
Verstopt op de Ceintuurbaan zit Mater. Een initiatief van bakker Willem die op z’n 65e een nieuw hoofdstuk aan zijn carrière heeft toegevoegd door een desembakkerij te openen. Hier kom je voor kleine juweeltjes van broden, met goeie sprong en lekker donkere rand. Net zo verleidelijk qua smaak als dat ze eruitzien.
Centuurbaan 320h (Zuid)
Bakkerij Loof

De bakkerij naast de populaire restobar Café Binnenvisser in West. Het karakteristieke pand is net al bij de buren vormgegeven met veel glas in lood en hout. Bakker en mede-eigenaar Fien Weeda heeft eerder ervaring opgedaan bij As en Ex (ook beide in de lijst) en kiest bij Loof voor een relatief nat deeg. Het eindresultaat is daardoor sappig met een knapperige korst. Voor de liefhebbers serveren ze focaccia tijdens de lunch!
Bilderdijkstraat 38 (West)
Bakkerij Solinger

Het aanbod is stevig in Noord en met Solinger is er sinds kort een nieuwe parel bij. Eerder bakte Ingeborg van Houwelingen al een tijdje vanuit het HEM in Zaandam en voor pop-up restaurant Bois. Gelukkig is ze terug, want man, wat een heerlijk broden. Donkere korst en van dat lichte, iets wat plakkerige deeg. Je blijft eten. Mocht je niet in Noord wonen, pak zaterdagochtend dan zeker even de pont! Even opletten Solinger zit een beetje verstopt iets voorbij de ingang naar de bedrijven
NSDM-plein 27 (Noord)
Millie Vanillie

Op Cruquius is bakker Sara Beemsterboer vorig jaar gestart met haar bakkerij Millie Vanillie. Door de grote open ruimte kijk je constant over de schouder van Sara mee hoe ze haar deegwaren vormgeeft. De broden zijn licht met een bijna zoete geur en hebben een mooi formaatje. En nog een tip, bestel een koffie met een zelfgemaakte kokosmakroon voor een momentje aan de kade. Cruquius is immers een eiland.
Bottelarijstraat 1 (Oost)
Mas

Nu Kraakbrood in Watergraafsmeer is gesloten is Mas van Suzanne Corbeek the place to go. Bij Mas (Indonesisch voor goud) zit je voor zuurdesem goed. Mooie structuur en fijne korst en mocht je zin hebben in een glas wijn, heel vaak worden op de zaterdagmiddag wat flessen opgetrokken voor een glaasje met wat (desem)snacks.
Breadwinner

Vreemde eend in bijt wellicht, want Breadwinner staat vooral bekend om z’n New York style bagels met pastrami en zalm met cream cheese. De bagels zijn echter op basis van…juist desem! Die zijn op zichzelf al een fietstochtje waard, maar op zaterdag hebben ze bij deze zaak in de Jordaan ook prachtige loafs. Dat wordt lastig kiezen.
Tweede Laurierdwarsstraat 50 HS (Centrum) Nog een laatste tip! De broden hebben vaak een behoorlijk formaat. Dus zijn ze al een dagje oud of heb je een deel ingevroren? Piep ze dan in 8 min op 180 graden weer knapperig!
Foto's door Gijs ten Buuren, Alewijn Brouwer en Gijsbregt Brouwer